Het gebeurt helaas vaak dat mensen een mobiele telefoon in bad of toilet laten vallen. Hierbij gaan vaak waardevolle gegevens verloren. Electronica en water zijn nu eenmaal een slechte combinatie.

Belangrijke telefoonnummers, whatsapp-berichten, foto’s, filmpjes. Allemaal gegevens die men liever niet kwijt wil. Gelukkig zal een deel van de mobiele telefoons het nog doen als ze nadat ze uit het water worden gehaald, goed gedroogd worden. Ons advies is om van een natte mobiele telefoon de batterij er direct af te halen als dit eenvoudig kan. Verder is het verstandig om niet aan de knopjes te komen.

Droog de telefoon voorzichtig af met een theedoek en leg hem in een klein bakje. Vul het bakje vervolgens met droge rijstkorrels tot dat de telefoon helemaal met rijst bedekt is. Laat de telefoon vervolgens 24 uur in de rijst liggen voordat geprobeerd wordt om de telefoon weer aan te zetten. Rijst is een zeer goede “vochtmagneet” en trekt normaal gesproken al het vocht wel uit de telefoon.

Mocht de telefoon het na 24 uur niet doen dan adviseren wij om de telefoon naar ons op te sturen. Wij proberen de telefoon middels een chemische reiniging weer volledig schoon te krijgen zodat de telefoon het weer doet. Als we de telefoon werkend krijgen wordt er een kopie gemaakt van de in de telefoon aanwezige gegeven, zodat deze in ieder geval veilig gesteld zijn.

Hoewel veel telefoons op deze manier werkend gemaakt kunnen worden, valt niet uit te sluiten dat de telefoon het uiteindelijk toch weer begeeft. Op deze manier kunt u dan in ieder geval nog beschikken over de gegevens.